Помощ за МА пресичане
-
Здрасти,
опитвам се да вкарам мой индикатор, който мени цвета според това дали цената върви нагоре или надолу. Казва се heiken ashi smoothed. Не мога да се сетя как мога да задам да търгува според цвета - при син buy, а при червен sell. Buffer 2 и 3 отговарят за цвета. Може ли малко помощ

......
Untitled1.jpg -
Какъв беше тоя индикатор... всъщност няма значение, по-важното е да знаеш как да си го нагодиш. Ето и малко теория...
Индикаторите комуникират с експертите през буферите - индикатова записва там информация, експерта може да я чете. Всеки буфер е масив от данни, което е нещо като таблица с 2 колонки. Едната колонка са ID-тата на свещите, другата колонка са стойностите за съответната свещ. Ако експерта иска стойността от 2ри буфер за 15та свещ, тогава експерта пита за това - buffer 2, candle ID 15.
Да се отбележи, че номерирането на буферите започва от 0. На графиката като цъкнеш на свойствата на индикатора, можеш да видиш всички буфери там дето е Colors.
Винаги всички буфери са пълни с информация. Ако имаш 200 свещи и 5 буфера, като брой стойности това са 200 х 5 = 1000. Ти обикновено четеш една стойност от един буфер
Информацията винаги е число. Ако индикатора е тип MA, всички стойности са някаква цена. Ако обаче е тип прекъсната линия или стрелка дето се появява от дъжд на вятър, тогава при неактивните свещи стойнстта е ... прието е да е максималната 32/64 битова стойност, едно голямо число. Като константа в MQL4/5 е известно като EMPTY_VALUE. Понякога обаче е 0, зависи кой е правил индикатора. Но да кажем че е EMPTY_VALUE.Ако имаш индикатор тип MA, тогава си четеш която стойност искаш и толкова. Ако е прекъснат тип, тогава ще търсиш стойности дето не са EMPTY_VALUE. Има примерно един блок Indicator Appear, който засича моментите когато стойността преминава от EMPTY_VALUE към нормална стойност (текущата цена). В тези моменти се появява стрелката на индикатора, или линията, или там каквото е.
Проверявай индикаторите с Indicator tester - това е блок дето визуализира стойнсотите на индикатора върху графиката за всяка свещ, та добиваш представа как работи. Също чертае и розова линия. Би трябвало да виждаш променливи стойности във времето. Ако стойността е винаги една и съща (най-вероятно би била EMPTY_VALUE), тогава пробвай с друга свещ, сложи Candle ID на 1. Такива са обикновено индикаторите дето показват стрелки - те ги показват на предишната свещ. Даже Fractals ги показва на третата свещ.
Понякога при добавяне на индикатор в програмата се случва да обърка някой буфер или броя на буферите - проверявай ги чат пат

-
Първо мерси за изчерпателния отговор

Ето това представлява индикатора:

Може би си ми отговорил, ама нещо още не мога да се светна, как да сложа в condition-а, когато смени цвета от червен на син да купя и обратното.
Знам че буфери 2 и 3 отговарят за цвета, но как да кажа когато индикатора е син - купи?......
Untitled5.jpg -
Пробвай това:
__Има примерно един блок Indicator Appear, който засича моментите когато стойността преминава от EMPTY_VALUE към нормална стойност (текущата цена). В тези моменти се появява стрелката на индикатора, или линията, или там каквото е.[/quote:2reh9jac]
Макар че ми изглежда малко странно тоя индикатор. Ако единия буфер е за синята линия и другия е за червената, тогава Indicator Appear трябва да засече преминаването от едната в другата линия.
Иначе Condition просто сравнява две стойности, ама на тебе ти трява да сравниш повече от две стойности
За такива случаи направих блоковете в група Indicators -
Аха, значи трябва нещо подобно да се сглоби за сел ( буфер 2 е червения цвят): https://fxdreema.com/shared/SPo8DUxic
А това голямото число =>0, false или true трябва да е, за да се пусне при смяната на цветовете?Ок, опитах се да направя нещо, но не стана нищо

Би ли погледнал експерта HAS EA. Идеята е като смени цвета да изчака до втората свещ и тогава да отвори поръчка, защото на първата, все още цвета се мени постоянно.

Мислих че така трябва да се сглоби, но нищо не отваря.
......
Untitled2.jpg -
Поне метни въпросния индикатор. Явно съм изключил функцията за запазване на качения файл на сървъра

-
Хах, това ли било

Ето го.......
Heiken_Ashi_Smoothed.mq4 -
Не е било това, аз винаги първо обяснявам и после показвам, и това едва ли е по-лесния вариант за мен.
Цветовете са лъжливи тука: http://i.imgur.com/Qj23Cvd.png
Оставям те да си мислиш над тия картинки докато свърша една работа

-
С отместване Candle ID = 1
Проект: https://fxdreema.com/shared/JNawCB5qd
Резултат:
http://i.imgur.com/BJIZocr.png -
Не знам, нещо съм много зле

Първо аз като плесна индикатор тестър с настройките и абсолютно нищо не ми излиза на графиката.
По твоите графики се опитвам да разбера какво ми показва индикатора и не ми е ясно нещо - ако буфер 0 е червения цвят, не трябва ли когато индикатора е син, тестера да не чертае линия за буфер 0.
Моля те обясни като на бавно развиващ се
А и в моя експерт HAS EA, намираш ли нещо нередно?
-
Червен, син... не цветовете са важни, а стойностите в буферите. В случая всеки буфер има нормални стойности през цялото време. Отгоре съм показал как при това положение може да се засече преминаването от един цвят в друг. "Indicator Appear" обаче не може да се ползва за този индикатор, защото както вече стана явно - всички буфери имат нормални активни стойности през цялото време.
-
Е чак сега зацепих какво се опитваш да ми кажеш
Значи мога да използвам това пресичане на буферите за да определя момента на смяната на цвета
Еми мерси и сори за бавното стопляне
Кажи като си свободен да черпя по биричка 
-
При всеки индикатор е различно, при този конкретно изглежда това е начина. Аз затова на всеки обяснявам за тия буфери, казвам да си го тества, да види реално с какви стойности разполага, а после ще намери начин да ги оползотвори. Един блок като "Indicator Appear" става за някои индикатори, за други не става. Но като знаеш, че индикатора ти е от тип MA и в 100% от времето има стойност, тогава трябва да ти стане ясно, че за "Appear" не може да се говори

А това дето нищо не ти излиза на графиката... мисля че мернах един единствен блок в тестов проект, само че така самостоятелен блок не работи, въобще не се включва в изходния файл. Трябва да е свързан с друг за да работи. Това правило е валидно засега, но може би подлежи на промяна в скоро време.
-
Здрасти,
да те питам има ли начин в блока comment, текста който излиза на графиката да го направя колко си искам голям и евентуално цветен

-
Няма. Този текст си е системен такъв, излиза от функцията Comment() и тя няма никакви опции за настройка на цветове, размери и т.н.
Иначе могат да се слагат текстове под формата на обекти. Има един блок Draw Textм и с него може да се сложи текст или фиксиран някъде на екрана, или спрямо някоя свещ. Само дето да сглобиш текст е малко засукано
Някой ден ще направя алтернатива на Comment, ама кога ли...
-
И така става идеално

-
Здрасти,
нещо странно ми се върти в главата и не се сещам как да го направя
Мога ли ако имам бича свещ да я приравня на 1,а ако имам меча на -1. Така за различни времеви рамки, за една и съща двойка да проверя посоката на свещите и да им сумирам единиците. И така ако сумата е едиколко си да се предприемат едни действия, ако е друга - други. Ако проверявам за 6 рамки, то максималния резултат за бичи тренд ще е 6 и обратното. Дано си ме разбрал
-
Да броиш свещите по тип ли? То може с там някаква променлива, мисля че няма специален блок за това нещо. Ама не е ли почти същото да провериш каква е свещта на по-голям период... Иначе има едни "Bulls in a row" и "Bears in a row", ама те гледат за последователни еднотипни свещи.
-
Ами за свещта на по-голяма рамка не е точно същото, защото чрез това сумиране проверявам какво се случва на всяка рамка. Но не се сещам как да назнача число за бича или меча свещ. Един вид bull candle =1, bear candle = -1. И от там да боравя с тези числа.
-
Нещо такова: https://fxdreema.com/shared/JevmzIc3d
То не е сложно да се направи по принцип и на код, а кой знае, може да има и индикатори за това нещо. Само се чудя как би могло да се нарече за евентуално блокче